czwartek, 13 października 2011

Tarta z gruszkami

Dziś będę oszczędna w słowach, bo jakoś nie idzie mi kompletnie pisanie z sensem.
Po prostu pyszna tarta, którą polecam gorąco. Pyszne kruche ciasto, o nadzieniu już nie wspomnę. 
Przepis zaczerpnęłam od Pauliny.





Ciasto na spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 g wody
  • szczypta soli

Nadzienie:
  •  3-4 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Z podanych składników na spód zagniatamy kruche ciasto. Siekamy nożem masło z mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy.
Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

Po tych 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie i wykładamy nim formę ( u mnie foremka miała średnicę 28 cm), nadmiar ciasta obcinamy nożykiem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy ziarna fasoli. Przydadzą się by ciasto w trakcie pieczenia nie podnosiło się do góry.
Wkładamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min., po czym zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 min.

W międzyczasie kroimy gruszki oraz miksując pozostałe składniki przygotowujemy krem.

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki gruszki i zalewamy je kremem. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min.


Smacznego ;)



18 komentarzy:

  1. Jej wygląd mówi sam za siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda przeapetycznie! Zapisuję przepis, bo, aż mnie kusi, żeby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu, piękny jak piękny, taki sobie średni, ale z pewnością bardzo smaczny :)
    Aciri, Est-ouest dziękuję :)
    Kruszynko, polecam. Bardzo żałuję że u mnie gruszki już się skończyły, bo z tymi prosto z drzewa wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio, bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak z gruszkami, to jasne że pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię cudaczności z pysznym smakiem gruszek

    OdpowiedzUsuń
  7. Sue, nawet ją sobie oglądnęłam u Ciebie. Wspaniale wygląda :)
    Kasiu i tu się zgadzam z Tobą bo też uwielbiam gruszki :)
    Wilczyco Ago to polecam w ciemo tą tartę. Z pewnością Ci posmakuje.
    Judik, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od Pauliny lubię podbierać przepisy na dania zapiekane. Tarta w sumie też z piekarnika. :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Pluskotko, zapiekanki pycha, ale lubię stronę Pauliny przede wszystkim za to, że w sumie każdy może znaleźć tam coś dla siebie. Z pomocą Pauliny powstał mój zakwas, który mam do dziś i tam właśnie nauczyłam się piec chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doeotko, polecam, jest prosta, bardzo smaczna i wcale nie pracochłonna.

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie kończy się piec:-) zapach w całym domu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak się udała? Mam nadzieję że smakowała :)

      Usuń
  12. Według tego przepisu robiłam z gruszkami, a teraz robię ze śliwkami. Do sosu dodaję cukier kokosowy i cynamon. Będzie pysznie !

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...