niedziela, 25 września 2011

Bułeczki śniadaniowe

Wiem, wiem, na śniadanie już nie pora, ale korzystając z wolnej chwili chciałam Wam pokazać jedne z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych, które piekę bardzo często. Pasują do wszystkiego, a same ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce. Być może wiele osób już je zna, a jeśli nie, to bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Ostatnio jedliśmy je z przepysznym serem białym domowego wyrobu, z mleka prosto od wsiowej krowy, w który zaopatrujemy się u jednej Pani z naszej wioski. Pycha, to było prawdziwe wsiowe śniadanie :)






Składniki:

  • 400 g mąki pszennej jasnej (u mnie typ 650)
  • ok. 190 g ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła (dobrze wyjąć wcześniej z lodówki by było miękkie)
  • 1 jajko do smarowania wierzchu
  • ziarenka do posypania (u mnie mak i sezam)

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Pozostawiamy je na parę minut w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy łyżką. Następnie przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość wilgotne, ale powinno odchodzić od rąk.

Następnie ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.


Po tym czasie ciasto przekładamy na blat dzielimy na części ( u mnie wyszło 8  średniej wielkości bułeczek). Formujemy bułeczki. Każdą część lekko spłaszczamy, a następnie zbieramy brzegi do środka, tak jak byśmy chcieli zamknąć woreczek. W ten sposób wierzch bułeczki ładnie się napręży. Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.


Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarenkami i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ładnie się zrumienią, u mnie wyszło ok. 15 min.


Smacznego ;)






15 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają! schrupałabym oj schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne! Na pewno smakowite były! Chyba się skuszę na kilka! :)
    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. każdy poranek z domowym pieczywem mógłby byc milszy..:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poprosze takie buleczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To nic, że nie pora na śniadanie, dobra bułka smakuje świetnie o każdej porze;)
    Twoje wyglądają na wyjątkowo pyszne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze bułeczki!
    Na kolację też bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają. Nie ma to jak świeże,domowe buleczki na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W pełni domowe śniadanko. Własnoręcznie zrobione bułeczki, wiejski serek, no dla mnie bomba! Aż Ci zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja tam taką bułeczkę to i na obiad zjeść mogę:) pysznie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziewczyny, dziękuję za miłe komentarze :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam domowe bułeczki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świeże domowe pieczywo - chyba nic tak nie cieszy podniebienia i nie satysfakcjonuje :) piękne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne te buleczki, musze niedlugo zrobic!

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...