poniedziałek, 4 listopada 2013

Październikowa Piekarnia. Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami.

Piekarnia. Ale nie taka zwykła. Piekarnia, której drzwi zawsze są otwarte. W której nie potrzeba umiejętności i lat doświadczenia, nie ważne czy będzie to Twój pierwszy bochenek, czy też upiekłaś/eś ich już setki. Tu zawsze znajdzie się Ktoś kto pomoże radą i podzieli się swoim doświadczeniem. Liczą się tylko chęci i pozytywna energia, no... może jeszcze pracowity zakwas. Jeśli go nie masz, a z własnej hodowli nic Ci nie wychodzi, to też nie jest problem. Spójrz tutaj, być może tuż obok Ciebie jest ktoś gotów podzielić się z Tobą własnym zakwasem. Jest nas coraz więcej, i ja tam też jestem, a comiesięczne spotkania, te magiczne chwile w naszej Piekarni to coś na co czekam zawsze z niecierpliwością i dreszczykiem emocji. I na ten chleb, który łączy.
Widzisz? Tak niewiele trzeba by upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Wspaniały, może nie tak piękny jak te ze sklepowych półek, ale Twój. Jaki by nie był to najlepszy na świecie chleb. 
Dołączysz? Do pieczenia chleba na zakwasie udało mi się przekonać już kilka osób, może i Ty się skusisz?



Ile nas było tym razem? Nie wiem. Niebawem tu, w tym miejscu zamieszczę listę wszystkich Piekarek. Tymczasem odsyłam Was do Ani, naszej Organizatorki gdzie napływają właśnie nasze zgłoszenia.
Dziewczyny dziękuję Wam za kolejne fantastyczne spotkanie przy chlebie, a Monice za cudowny przepis.
W naszej październikowej Piekarni udział wzięły:

Ania - "Bajkorada" 
Ankawell - "Życie Od Kuchni" 
Alucha -  "Nieład mAlutki"
Bożenka - "Smakowe Kubki"
Dorota - "UgotujmyTo.pl"
Kamila - "Ogrody Babilonu" 
Marzena - "Zacisze Kuchenne"  
Renata S - "Forks'N'Canvas" 
Siankoo - Everyday Flavours 
Tofka - "Para w kuchni" 
Wisła - "Zapach Chleba" 
i ja :)

Chleb wyszedł pyszny w smaku i bardzo Wam polecam. 
Z podanej porcji składników wychodzą dwa lub trzy bardzo duże bochny chleba. Jeśli nie pieczecie dla armii domowników, a jedynie dla kilku osób warto upiec chleb z połowy porcji i podzielić ją jeszcze na dwa bochenki. Mniejsze bochenki eliminują ryzyko że chleb pozostanie niedopieczony w środku, choć wiele i tak zależy od Waszego piekarnika. Ja uformowałam jeden ogromny bochen z połowy podanej porcji, dodatkowo skróciłam kilka minut czas pieczenia, bo wyglądało że już jest gotowy i w środku niestety pozostał minimalnie niedopieczony.



Zaczyn :

  • 2 łyżki zakwasu pszennego (dałam żytni zakwas)
  • 1,5 szklanki mąki ( u mnie pszenna graham, typ 1850)
  • 3/4 szklanki wody (ciepłej)

Zaczyn przygotowujemy na ok 12 godzin wcześniej. Do zakwasu wlewamy wodę, mieszamy je razem i dodajemy mąkę. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej pasty. Owijamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy na minimum 8 godzin. Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy do dalszej pracy nabieramy go na łyżeczkę i upuszczamy do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli pływa po jej powierzchni, można działać dalej, jeśli tonie musi fermentować dalej.

Ciasto właściwe:
  • 2 szklanki wody
  • 800 g mąki pszennej typ 550 (u mnie typ 650)
  • 400 g mąki pszennej razowej ( u mnie graham typ 1850)
  • 1,5 łyżki soli
  • cały zaczyn (-2 łyżki)
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • 2 łyżki masła
Dodatki dobrze jest przygotować w pierwszej kolejności, aby dodane do ciasta chlebowego zdążyły dobrze ostygnąć. Pora kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do momentu aż zmięknie. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągamy z ognia, przekładamy z patelni na inną miskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, na którym smażymy na złoto pestki dyni i słonecznika. Ściągamy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z porem.

Ciasto chlebowe: do miski wlewamy wodę, dodajemy zaczyn (pozostawiając 2 łyżki, które posłużą jako zaczątek na następny chleb - ja zużyłam cały zaczyn) i mieszamy razem. Dodajemy mąkę i łączymy ją z wodą mieszając za pomocą rąk, ale nie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera ( o ile posiadacie mikser na tyle mocny) łączymy je z ciastem, ja zagniotłam ciasto ręcznie z dodatkami, mój zwykły ręczny mikser raczej nie podołałby ciastu chlebowemu.
Następnie wyrzucamy ciasto na blat i podsypując odrobinę mąką wyrabiamy na gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu. Moje ciasto miało bardzo przyjazną do wyrabiania konsystencję, ale jeśli byłoby zbyt zwarte dodajcie jeszcze odrobinę wody. 
Wyrobione ciasto umieszczamy w naoliwionej misce i pozostawiamy do fermentacji na 2 godziny, przy czym co 45 minut (2 razy w ciągu tych 2 godzin) składamy. Wówczas wykładamy ciasto na lekko omączony blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy, potem obracamy ciasto o 90 stopni i jeszcze raz składamy na trzy. Przefermentowane ciasto dzielimy na trzy lub dwie części, nawet gdy podzielicie na 4 bochenki będą dość duże. Formujemy z poszczególnych części kule i pozostawiamy je na 20 minut. Po tym czasie formujemy podłużne lub okrągłe bochenki, umieszczamy w omączonych koszykach, przykrywamy folią i pozostawiamy do ostatniego wyrastania na 4 godziny w ciepłym miejscu lub co najmniej 8 w lodówce. Czas oczywiście jest tu tylko orientacyjny i w zależności od temperatury otoczenia, aktywności zakwasu może być różny. Po prostu należy dać spokojnie bochenkom wyrosnąć i tyle.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C. Wyrośnięte bochenki nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut, jeśli zrobicie mniej ale większych bochenków najprawdopodobniej czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć. Jeśli chleb szybko będzie się rumienił, przykrywamy go od góry folią aluminiową i pieczemy dalej, nie skracamy czasu pieczenia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego ;)




57 komentarzy:

  1. Piękny Gosiu!
    I ta jajeczna pasta,minammm...
    Muszę ją koniecznie zrobić.
    Dziekuję za Twoje dobre piekarnicze myśli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z pastą jajeczną chleb ten smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam. A mnie kuszą Twoje smarowidła :) I ja dziękuję Tobie :)

      Usuń
  2. skusiłam się i okazuje się, że ten właśnie mi najbardziej smakuje z dotychczasowo upieczonych:) piękne bochny u Ciebie:) pozdrawiam i do kolejnego wspólnego razu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, tak zdecydowanie się z Tobą zgadzam. To jeden z najpyszniejszych wspólnych chlebów. Choć mam zaległy i muszę nadrobić ten oliwkowy :)

      Usuń
  3. Małgosiu, po takim pięknym i zachęcajacym wstępie
    pragnę zjeść z Tobą cały bochenek z ta pyszna pastą jajeczną,
    przypominajacą mi dzieciństwo moje i moich dzieci,
    bo na okragło ją miesiłam.
    Chleb upiekł się znakomicie. Tak się cieszę, że moja nauczycielka chlebowa
    tym razem dołączyła do piekarni.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, więc zapraszam :) To byłoby bardzo miłe spotkanie :)

      Usuń
  4. Piekny i pyszny, prawda? U Ciebie na zdjęciach jeszcze widać jak dużo jest tych ziaren. Znakomity! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisełko oj, prawda. Pyszny bardzo. A mnie z kolei jeszcze bardziej zaciekawiła ta mąka z płaskurki, na której piekłaś.

      Usuń
  5. Och, a dlaczego nie tak piękny jak na półkach sklepowych? Dla mnie Twój jest idealny. Ja nie posiadam jeszcze koszyków do wyrastania i moje bochenki nie umywają się do Twojego wypieku :-)
    Miło poznać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie wyszedł źle ale można się czepiać, bo w samym środeczku nie upiekł się do końca. Duży bochen i troszkę za krótko go piekłam :) Kolejnym razem będzie lepiej.
      Mnie również bardzo miło poznać Ciebie :)

      Usuń
    2. Ja upiekłam dwa średnie i jeden mały - bałam się, że 40 minut to za mało :-( Dla najmniejszego okazało się za dużo :-) Ale za to zapach ...

      Usuń
    3. Tak, Aniu, masz rację, wiele zależy od wielkości bochenka.

      Usuń
  6. Piękny bochen ! Kradnę jedną kanapkę ;)
    Dzięki za wspólny czas !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gatito, kradnij śmiało :) I ja dziękuję, do następnego spotkania :)

      Usuń
  7. I z moją ulubioną jajecznicą! Mam jeszcze kawałek, więc jutro jajecznica na śniadanie.
    Dzięki za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu to akurat pasta z jajek od kurek mojej kochanej Sąsiadki, ze szczypiorkiem, którego mam jeszcze odrobinę na grządce i jeszcze białą rzodkiewką (ta z warzywniaka) :) Ale z jajecznicą ten chleb na pewno będzie smakował także wspaniale. Dziękuję za miłe towarzystwo :)

      Usuń
  8. Gosiu, wyszedł ci cudny! A do tego jeszcze pasta jajeczna, brzmi jak marzenie. Ale mi narobilas apetytu, kobieto:) Dzieki za wspólny czas i do zobaczenia przy następnej akcji. Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu więc koniecznie zrób pastę z jajek do tego chleba. Smakuje bardzo dobrze. I ja dziękuję i do zobaczenia.

      Usuń
  9. Gosiu, bardzo podoba mi się Twój wstęp. Taki przekonywujący. Podpisuję się pod nim obiema rękami. Naprawdę nie trzeba mieć doświadczenia. :)
    Z jednym się jednak nie zgodzę... Domowe, własne bochenki są o niebo piękniejsze od sklepowych! :D
    Twój jest na to doskonałym przykładem. :)))

    Jajeczną uwielbiam.

    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu nie trzeba mieć doświadczenia :) Piekę ponad trzy lata, a i tak bywa że nie wszystko mi się udaje, a z kolei na początku zdarzały mi się bochenki z których byłam dumna. Jak dla mnie nie ma reguły na to czy chleb się uda czy nie, to zależy od wielu czynników na raz :)
      A z drugiej strony jak się doświadczenia nie ma to w grupie łatwiej się nauczyć, nie trzeba się przejmować porażkami, bo te porażki też są kluczem do sukcesu. I to też chciałam we wstępie przekazać :)
      Czyli podsumowując nie należy się bać.

      Usuń
  10. Świetnie wyszedł, bardzo podobają mi się duże, widoczne kawałki pora - zrobię podobnie przy kolejnym podejściu (a takie na pewno będzie, tak łatwo się nie poddaję :) ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu i bardzo dobrze :) Ja mam podobne podejście, gdyby było inaczej przestałabym piec chleb już po pierwszym mało udanym ale jednak pysznym bochenku. Dziś wiem, że byłaby to wielka strata.

      Usuń
  11. Jak już wiesz zrobiłam podobnie jak Ty i podobnie mi wyszedł. Zrobiłam drugi raz z połowy porcji - 2 bochenki i tym razem efekt wyszedł znakomity. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za rady. Do kolejnego spotkania;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko i ja za drugim podejściem tak zrobię :) Dziękuję i ja za to przemiłe spotkanie.

      Usuń
  12. Piękny bochenek! Miło piec w Takim towarzystwie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie, chleba wychodzi dużo. Plus, że nawet po tygodniu smakuje dobrze. A z tą jajecznicą to pewnie miodzio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofko ależ mi Kobieto narobiłaś ochoty na jajecznicę :)

      Usuń
  14. Bardzo się cieszę, że dołączyłam do zabawy, bo chlebek wyszedł cudowny w smaku. Niesamowite jest to, że u każdej uczestniczki wygląda trochę inaczej :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu świetnie że dołączyłaś. Zazwyczaj tak jest że przepis jest jeden, a ile nas tyle różnych bochenków powstaje :)
      I ja dziękuję.

      Usuń
  15. masz rację , to nie jest najważniejsze jak wielki wyrośnie i jak pięknie wyglądał będzie - najważniejsze , że to nasz chleb , że cały dom nim pachnie ...
    Wspaniały bochenek Małgosiu !
    Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję na kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję, na pewno za miesiąc spotkamy się znów.

      Usuń
  16. Twój chlebuś ma piękny kolor :) i jest mocno napakowany ziarnami

    Dziękuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysiu, sporo tych ziarenek, to prawda. Tak właśnie lubię :) Za to pora muszę zrobić kolejnym razem więcej, bo znów połowę pochłonę :)

      Usuń
  17. wygląda rewelacyjne:) alez on musiał cudownie pachnieć a smakować... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta pachniał i smakował wspaniale. Bardzo Ci polecam ten chlebek, a może kolejnym razem dołączysz do nas?

      Usuń
  18. Chlebek wygląda niezwykle apetycznie :) Ja piekę chleby od niedawna ale już się uzależniłam od tego...;)! Domowe chlebki i wygladają i smakują dużo lepiej niż ze sklepu, a poza tym jest w nich tylko to, co sami włożymy bez żadnych ulepszaczy... Same zalety :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, to prawda że jak się zacznie to potem przestać się nie da. Bo takiego chleba się nie kupi :) I ja pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Jakie ma piękne wnętrze i jako całość tez mu nie brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję, a chleb - upiecz go koniecznie, szkoda że tym razem nie udało Ci się upiec z nami.

      Usuń
  20. Śliczne ma wnętrze i wygląda tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, bardzo polecam ten chleb, bo jest po prostu bardzo, bardzo smaczny.

      Usuń
  21. Witam Małgosiu.Bardzo Ci dziekuję za miłe słowa na blogu Bożenki.Następnym razem do Was dołączę.Dzięki Bożence zaczęłam stawiać pierwsze kroki w pieczeniu chleba i czuję się trochę mocniejsza,ale zawsze ta nuta niepewności jest.Nie dysponuję zakwasem pszennym,ale mogę piec przecież na żytnim.Miłego wieczoru.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, nuta niepewności towarzyszy mi do dzisiaj i to bez względu na to czy piekę sama czy razem :) Dołącz do nas koniecznie, nawet jeśli coś się nie uda, to do publikacji jest zazwyczaj tyle czasu że można zrobić drugie podejście. To jest zabawa i nie ma się czego obawiać :) U mnie jak już wiesz też to pieczenie różnie wychodzi i wcale się tego nie wstydzę :)
      Danusiu ja co prawda pszenny mam, ale różnie to z nim bywa, za to żytni pracuje mi pięknie cały czas i dlatego też często go używam nawet jeśli w przepisie jest pszenny. Jeśli Twój żytni zakwas pięknie pracuje, to na jego bazie możesz wyhodować pszenny. Odłóż trochę żytniego do oddzielnego pojemnika i dokarmiaj go mąką pszenną razową. Po kilku dniach takiego dokarmiania będzie to już tylko pszenny zakwas. Ja do swojego pszennego żeby go trochę ożywić, od czasu do czasu wrzucam łyżkę żytniego zakwasu.
      A na pszennym zakwasie trochę inne, delikatniejsze chleby wychodzą, warto spróbować.

      Usuń
  22. Mam w planach powtórkę i teraz mi się taki właśnie z jajecznicą lub pastą jajeczną zamarzył:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z pastą jajeczną smakuje świetnie. Polecam :)

      Usuń
  23. p.s. wyszedł Ci bardzo ładny:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jej... Tak dawno mi mnie tu nie było, że aż mi wstyd. A tu tyle pyszności, i takie zmiany. Pięknie! I Ty... Tak cudnie piszesz o chlebie:)
    Obiecuję poprawę!
    Pozdrawiam Cię Gosiu gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu wiesz, ja się Tobie wcale nie dziwię bo ja sama bardzo rzadko odwiedzam swoje ulubione blogi, z braku czasu nawet swój blog piszę bardzo rzadko. Zauważyłam że z wiekiem moim i Dziecia kurczy mi się czas coraz bardziej :)
      A co do chleba - może dołączysz do nas przy następnej okazji?
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  25. wygląda przepysznie! :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiek koniecznie :) Ten karmelizowany por to świetna sprawa, nie tylko do chleba. Robiłam już w ten sposób pora do ryżu na obiad i do zapiekanki ziemniaczanej. W obu daniach komponował się świetnie.

      Usuń
  26. Marta i mnie było bardzo miło. Bardzo mało się ostatnio poruszam po blogosferze, a dzięki temu że dołączyłaś trafiłam na Twój blog i poznałam Ciebie. Do zobaczenia więc w piekarni listopadowej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu i tak jest piękny, mimo niedopieczenia ... którego na zdjęciach nie widać:) .... ten chleb jeszcze przede ną ... już dwa razy się zabierałam i jednak go nie upiekłam ... ale może w przyszłym tygodniu, może będzie w końcu spokojniejszy:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu bo kromki są z części która dobrze się upiekła. Nie upiekł mi się malutki kawałeczek w samym środku :)
      Bardzo mało poszło na straty

      Usuń
  28. prawdziwe arcydzieło:) wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...