piątek, 25 marca 2011

Chleb z cebulą na zakwasie

Wspaniały chlebek. Wilgotny i cudownie aromatyczny. Od kiedy upiekłam go po raz pierwszy, na stałe zagościł w moim chlebowym menu.
A za wspaniały przepis dziękuję niezawodnym Paulinie i Michałowi .
W oryginale chlebek jest pieczony na drożdżach. Wychodzi równie pyszny jak na zakwasie.
Przepis jest jak dla mnie idealny, a jedyna zmiana jakiej się dopuściłam to właśnie zaczyn na zakwasie i zwiększenie porcji na większą keksówkę. Z tej mniejszej zdecydowanie za szybko znikał :)
Bardzo gorąco polecam :)


Zaczyn:
  • 80 g zakwasu żytniego
  • 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 g wody
Ciasto właściwe:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 360 g wody
  • połowa cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
Porcja na keksówkę o wymiarach 30x11 cm.

Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy około 8 godzin przed planowanym pieczeniem.

Po tym czasie zabieramy się za chlebek.
Cebulkę kroimy w drobne piórka i podsmażamy na maśle.
Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i podsmażoną cebulkę. Mieszamy wszystko razem i wyrabiamy. Ciasto troszkę się klei do rąk, ale śmiało w trakcie wyrabiania można odrobinę podsypać mąką.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy po wierzchu malutką ilością oleju, wkładamy do miski i przykryte ściereczką odstawiamy do podrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny czasu.
Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania. Chleb powinien wyraźnie zwiększyć w tym czasie swoją objętość. Czas wyrastania będzie różny w zależności od siły zakwasu jak i warunków w pomieszczeniu, u mnie trwało to ok 3 godzin.

Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy przez ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego ;)



10 komentarzy:

  1. Śliczny! Szkoda,że przez komputer nie można poczuć choć jego zapachu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, zapach ma nieziemski :)
    Smakuje też świetnie, to w sumie jeden z moich ulubionych chlebów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny wypiek!:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebuś! Super, że zdecydowalaś się założyć blog. Będę z chęcia zaglądać:)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Andziu, bo tak jest jak się buszuje po kulinarnych blogach :)) W pewnym momencie chce się mieć własny :) To od Was, kulinarnych blogerek się zaraziłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy Tobie o tym pisałam ale naparawdę fajną nazwę bloga wymyśliłaś :)
    a chlebek musze wypróbować, u mnie już prawie wogule się nie kupuje chleba w sklepie, piekę w domu non stop!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mgda, dziękuję :) A chleb polecam bo jest naprawdę bardzo smaczny.
    Też już nie kupujemy chleba, od kiedy spróbowaliśmy domowego, a piekę tak chyba z trzy razy w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie probuje tego co wyszło.
    Cudo dziękuje bardzo.Koniec kupnego chleba na zawsze!
    pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula bardzo, bardzo się cieszę :) Tak, domowy chleb nawet jeśli nie wyjdzie piękny to nie ma sobie równych :) Też już nie kupuję chleba.
      To ja dziękuję Tobie za ten komentarz i odwiedziny. Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...