środa, 25 maja 2011

Ciasto "Adam i Ewa"

Pyszne, lekkie i mocno orzeźwiające ciasto na biszkoptowym spodzie. Jak dla mnie wyjątkowe, tak jak i jutrzejszy dzień. Pamiętacie? Napewno pamiętacie, jutro Dzień Mamy.
Bardzo lubię ten dzień, a chyba jeszcze bardziej od kiedy sama jestem mamą. Lubię uroczystość w przedszkolu u mojego Skarba,  i potem lody w drodze powrotnej. Będzie mi bardzo tego brakowało, kiedy Skarb pójdzie do szkoły. A to już przecież tak niedługo.

Ten rewelacyjny przepis znalazłam dawno, dawno temu w serwisie mojeciasto.pl a podała go Magoldie. Zmieniłam tylko biszkopt, zrobiłam go z przepisu, któremu jestem wierna już długo :)




Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:
  • 3 puszki mandarynek w syropie (1 puszka - 312 g netto, masa po odsączeniu 175 g)
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 2 opakowania herbatników zwykłych
  • 2 opakowania herbatników czekoladowych (jednostronnie czekoladowych)
  • 4 opakowania śmietan fix (ja dałam 2 opakowania)
  • 1/2 litra śmietanki 30% (dałam 600g  kremówki 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru (dałam 4)

Proporcje wystarczają na dużą blaszkę. Ja robiłam na takiej 40x25 cm.


Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C.

Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie ok. 20 min.), warto też sprawdzić patyczkiem. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt po ostygnięciu można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny, wcześniej zdejmując z niego skórkę.

Na biszkopcie układamy odsączone mandarynki.

Sok od mandarynek i 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozmieszać budynie (jeśli budynie są bez cukru to dobrze też dodać też cukier do smaku) i wlać na gotujący się sok. Chwilę gotować, mieszając cały czas.

Gorący budyń wykładamy na ciasto z mandarynkami. Odstawiamy do ostygnięcia

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder ze śmietan-fixami. Śmietanę wykładamy na dokładnie wystudzoną warstwę budyniową.

Na wierzchu układamy herbatniki w szachownicę.

Smacznego ;)



22 komentarze:

  1. ciekawa nazwa ;]
    i baaardzo fajne ciacho.
    bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, chyba każda mama byłaby szczęśliwa, gdyby takie otrzymała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam gdzieś zapisane to ciasto :) fajne Ci wyszło

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu, ja też uważam że pomysł jest dobry, zresztą na przepisach od Magoldie jeszcze się nie zawiodłam :)

    maly-kuchciku, Karmel-itko,dziękuję :)

    Kruszynko, myślę że jest idealne na tą okazję :)

    Zauberi, ja też się jakiś czas do niego przymierzałam, ale jak zrobiłam raz, to bardzo często wracam do tego przepisu. U mnie w domu to bardzo lubiane ciasto :)

    Aniu, takie właśnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam je od lat ...jest po prostu przepyszne:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie!
    Dla mamy idealne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jolu masz rację to chyba jedno z tych ciast, które smakuje każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Ja zawsze obiecuję sobie że następnym razem zrobię z innymi owocami, bo ciekawa jestem smaku, a ostatecznie i tak zawsze wygrywają mandarynki.

    Amber, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie...Ten przepis mam zapisany już od dawna i jak zwykle brak mi czasu albo upiekę coś innego..Na dzisiaj zaplanowałam inne ciasto i jestem w trakcie...a co z tego wyjdzie to się okaże, bo nie idzie mi tak jak trzeba..

    OdpowiedzUsuń
  10. Bożenko warto się skusić. Ja też mam całą kolejkę przepisów do wypróbowania i wiele zostaje na wieczne później :))
    A czasem tak jest że nie idzie jak trzeba ale często efekt końcowy jest i tak fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Juz od jakiegos czasu zamierzam wyczarowac takie ciacho...bo za kazdym razem jak na nie patrze cieknie mi slina ...no i ta nazwa...takie troche do mnie pasuje;)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedys, kiedys robilam i przyznaje, ze jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewa , tak się złożyło że pasuje :)) Swoją drogą tak mnie to trochę ciakwi skąd ta nazwa się wzięła. Czemu akurat "Adam i Ewa"

    Aga, o widzisz, a ja myślałam że to ciasto to takie mało znane raczej, a tu proszę. Widzę że wiele osób już je robiło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciacho, bardzo lubię takie warstwowe:) Masa pomarańczowa musi być pyszna z tymi mandarynkami:) Trochę wizualnie podobne do mojego Kubusiowego:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być bardzo smaczna para:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Faaaajne! Zjadłabym z wielką chęcią:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda świetnie:) właśnie takie jak lubię...pyszne,domowe..do popołudnia przy gazecie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zobaczyłam nazwę to od razu wiedziałam że od Madzi przepis :) też je mam na oku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję Wam za komplementy :)

    Judik, masa pomarańczowa idealnie gra z mandarynkami. Jak zobaczyłam Twojego Kubusia to myślałam że to właśnie to ciacho zrobiłaś, dopiero po chwili doczytałam. A Kubusia muszę koniecznie spróbować.

    Anno-Mario, ciasto bardzo smaczne :) Polecam w ciemno :)

    Andziu z przyjemnością podesłałabym kawałeczek :)

    Trzcinowisko, domowe zawsze najlepsze, do kawki i gazetki idealne :)

    Myniolinko, fajnie że i Ty planujesz je zrobić. Napewno nie będziesz żałować :)
    Zresztą Tobie pewnie nie muszę tłumaczyć, że od Magdy wszystko smakuje pysznie :) A jeszcze muszę Ci powiedzieć że od Ciebie też wiele przepisów już wypróbowałam, i również jeszcze się nie zawiodłam :)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)

Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...