niedziela, 27 marca 2011

Pieczeń rzymska czyli klops ... z jajem

Klopsik wyszedł baardzo smaczny. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Robiłam go już wiele razy w różnych kombinacjach, ale szczególnie przypadł mi do gustu właśnie ten.
Przepis pochodzi ze znakomitego bloga "Brulion z przepisami".

A tak na marginesie, pamiętaliście o zmianie czasu? Ja na szczęście mam w domu jeden zegarek, który się przestawia sam i dzięki niemu nie zapominam :)) Takie kochane urządzenie...


Składniki:
  • 3/4 kg mięsa mielonego (użyłam ok. 600g mięsa z szynki i ok. 150g surowego boczku)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • kilkanaście oliwek
  • kilkanaście grzybków marynowanych
  • 3 ogórki konserwowe
  • pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli
  • musztarda do smarowania wierzchu.


Tym razem pominęłam ogórki konserwowe i gałkę muszkatołową, bo akurat nie miałam na stanie.

Mięso mielone mieszamy z jednym jajkiem i bułką tartą. Następnie dodajemy przyprawy wszystkie poza solą.
Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Dodajemy też drobno pokrojone ogórki, oliwki, oraz grzybki. Wszystko mieszamy razem, najlepiej ręką, tak, by masa zrobiła się jednolita. Na koniec dodajemy sól.

Keksówkę (u mnie 30x11 cm)  smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy ok. 1/3 mięsa, układamy jajka w pozycji leżącej i przykrywamy je pozostałym mięsem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy klopsa z piekarnika, smarujemy wierzch musztardą i wkładamy go z powrotem jeszcze na 10 minut.

Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wygląda to jako w środku. ze świeżym chlebkiem musi być wyśmienita
    przyznam, że zapomniałam o zmianie czasu, ale na szczęście zegar w laptopie nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klops bardzo fajnie się skomponował z chlebem cebulowym ze zdjęcia :) Zresztą każdy domowy zakwasowiec będzie tu świetnie pasował.
    A jeszcze co do zmiany czasu to zastanawiam się jak nie zaspać do pracy. Ale w gruncie rzeczy cieszę się że dzień będzie teraz dłuższy.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki sliczny u Ciebie! a z tym znakomitym to przesada! ciesze sie, ze smakuje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudawianku, nie ma przesady ani grama :)Naprawdę lubię Cię czytać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klops wygląda przepysznie - będę musiała kiedyś wypróbować :)
    A w ogóle pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Megi spróbuj koniecznie, naprawdę warto :)
    A teraz to się zastanawiam czy Ty to ta sama Megi co to się wybiera do mnie i dotrzeć nie może? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta sama :)
    Ale ostatnio coś czasu brak bo torciki tworzę i bawię się masą cukrową :)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...