niedziela, 24 lipca 2011

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Zaczynam przyzwyczajać się do tego że nic nie wychodzi mi tak jak bym tego chciała. Wczoraj miało się wiele zmienić, niestety nie udało się. Widocznie tak miało być. No trudno, wracamy więc do punktu wyjścia... i szukamy dalej, w każdym razie nie poddajemy się.

A to ciacho to zwykłe ciasto drożdżowe, jakich pełno w internecie. Nic nowego nie wnosi, wiem. W końcu to kolejny wpis na temat ciasta drożdżowego. Ale jak dla nas pycha, najlepsze na świecie ;) bo z przepisu Babci mojego Męża. Poza tym skutecznie poprawiło nam wczoraj nastrój :)) Jeszcze będzie dobrze :)






Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 masło extra
  • 100 g drożdży (uważam że to sporo za dużo na 1 kg mąki, dałam 60 g i spokojnie wystarczyło by ciasto pięknie wyrosło)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • parę kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (ja dałam 3 łyżki ekstraktu waniliowego)
  • morele ok. 0,6-0,8 kg

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 1/6 kostki masła
  • 3 łyżki cukru

Składniki podaję na blaszkę wielkości 40x25 cm. U mnie przygotowanie mniejszej porcji zwyczajnie mija się z celem. Dodatkowo ciasto polałam jeszcze lukrem przygotowanym z odrobiny soku pomarańczowego i cukru pudru.


Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
Masło rozpuszczamy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy też aromat.
Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło.. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem. Masło podgrzewamy do konsystencji półpłynnej, wlewamy do mąki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, aż kruszonka będzie twarda. Gotową kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C.

Wyrośnięte ciasto wdekować w blaszkę wysmarowaną masłem (ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia). Z wierzchu ciasto smarujemy białkiem, układamy na wierzchu pokrojone na ćwiartki lub ósemki morele lub inne owoce oraz posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 100 st. C piekarniku przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gdyby wcześniej zaczęło się dość mocno rumienić z wierzchu (tak było u mnie) to aby się nie przypaliło od góry przykrywamy folią aluminiową.


Smacznego;)






12 komentarzy:

  1. Letnia klasyka -uwielbiam ! Ja robiłam niedawno z papierówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie ze bedzie dobrze! a Patrzac na ciasto czlowiek glodny sie robi ;) do tego kubek kakao i dobra ksiazka :) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Uwielbiam drożdżowe z owocami, dla mnie to są takie letnie ciasta. Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prawda ze to ,,samo" ciasto piekłyśmy :D u ciebie bez lawendy za to z kruszonką , mniam
    Pięknie wygląda i nie ważne ,że wszyscy mają przepisy na drożdżówkę , ta jest twoja i jest śliczna

    OdpowiedzUsuń
  5. Urtico, zostałaś przeze mnie nominowana - więcej info http://kuchenkowo.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorotas30 dziekuję :) Pewnie nie muszę pisać że smakuje równie pysznie :))

    Malwinko, oj to prawda, w końcu to nasze smaki z dzieciństwa :)

    Grażynko, a ja z papierówkami jeszcze nie robiłam. Papierówki uwielbiam, więc pewnie i w drożdżaku będą fajnie smakować :)

    Kasiu uwielbiam drożdżaka z kakao albo z kubkiem mleka. Aż zaraz chyba pójdę po mleko :)
    Dziękuję za pocieszenie, też wierzę w to że kiedyś się wszystko poukłada.

    Majanko, zgadza się, taka letnia klasyka, tak samo jak maślankowe z owocami, które chyba uwielbiam równie mocno jak drożdżaki :)

    Margot, dziękuję :) ale pomysł z lawendą koniecznie muszę wypróbować :) dla mnie to ciekawostka :)

    Maugustynko, już lecę zobaczyć cóż to za nominacja mnie spotkała :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Też planowałam upiec coś z morelami, ale wszystkie uległy zjedzeniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak od Babci to ja zapisuje i nie ma bata, upiekę któregos dnia:) ...bo te babcine przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka drożdżówa jest najlepsza. Z ciepłym mleczkiem, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu ta drożdżówka jest boska:). Zrobiłam ją już kilkukrotnie, z tym, ze w formie bucht ...bo tak ie najbardziej lubi mój Synko:) .... cudo, po prostu cudo:). Puchata, aromatyczna, maślana .... i długo swieża:). Buziaki i dziekuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...