poniedziałek, 21 marca 2011

Pierwszy dzień wiosny i ciasto maślankowe z jagodami

Wreszcie przyszła i na całe szczęście nie tylko w kalendarzu. Długo wyczekiwana i wytęskniona wiosna. Mam nadzieję że tym razem zagości u nas na dłużej :)

Kwitnąca leszczyna

Wawrzynek wilczełyko

A oto ona we własnej osobie. Prosto spod kredki mojego 5-letniego Synka
Pani Wiosna :)

A skoro mamy już wiosnę to proponuję pyszne, lekkie i puchate ciasto maślankowe. U mnie z jagodami (oczywiście mrożonymi), a owoce możecie dać dowolne. Z każdymi wychodzi pyszne :)
Źródło przepisu to tzw. poczta pantoflowa :)) Przepis dostałam od znajomej, u której ciasto to próbowałam pierwszy raz.
Po prostu przepadłam :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.

Mieszamy składniki suche i mokre oddzielnie. Potem składniki suche dodajemy do mokrych i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę (wielkości 40x25cm). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok 40-50 minut do suchego patyczka.

Przepis dołączam do akcji "Ekspresowo w kuchni":

4 komentarze:

  1. Przede wszystkim super ,że wybrałaś blogspot!
    To był dobry wybór!
    Jest tak ciepło i wiosennie u Ciebie czyli tak jak lubię :)
    A ciasto napewno jest pyszne bo piekłam z bardzo podobnego przepisu kiedyś :)
    Gosiu , wielu sukcesów!!!
    Będę do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, dziękuję za tyle ciepłych słów, bardzo miło mi czytać. Tym bardziej, że blog dopiero raczkuje. Mam nadzieję że z upływem czasu będzie tylko lepiej:)
    A to że wybrałam blogspot to w głównej mierze Twoja zasługa :)) Zapadło mi w pamięć jak się przenosiłaś jakiś czas temu z bloxa.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i wydaje się niezwykle proste (a to jest wielka zaleta w przypadku ciast) pozdrawiam i zapraszam na ciasto czekoladowe: http://kluski-z-rosolem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu jest niezwykle proste i zawsze się udaje :) A do tego bardzo szybkie i do tego pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...