wtorek, 24 stycznia 2012

Tarta pomarańczowa z bezą

Jeśli macie ochotę na krem mega pomarańczowy na fantastycznie kruchym cieście, ukryty pod bezową kołderką to polecam Wam właśnie tą pyszną tartę :)
Przepis na nią znalazłam w Kuchni PeeS, której za ten przepis bardzo, bardzo dziękuję :) U PeeS tarta jest akurat z lemon curd. Ja go zastąpiłam kremem pomarańczowym (orange curd), gdyż akurat ten miałam w lodówce. Przepis na orange curd znajdziecie tutaj. A jeśli wolicie lemon curd to odsyłam do PeeS, albo wystarczy sok pomarańczowy zastąpić cytrynowym i gotowe.



Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:
  • orange curd - jeśli planujecie zrobić samą tartę to wystarczy zrobić z połowy podanych w przepisie składników

Beza:
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100-200 g cukru pudru (dałam ok. 150 g)

Wszystkie składniki ciasta kruchego siekamy nożem i zagniatamy, aż masło zacznie się rozpuszczać i wiązać wszystkie składniki w całość. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść można dodać odrobinę wody.
Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie natłuszczamy formę do tarty ( u mnie średnica 24 cm), wysypujemy ją bułką tartą lub odrobiną mąki.
Można jeszcze raz wstawić formę z tartą do lodówki, na przykład na czas  nagrzewania piekarnika, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
Tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, lub kładziemy na wierzchu papier do pieczenia i fasolki jako obciążniki by ciasto się nie wybrzuszało. Ja piekłam z fasolkami przez 20 minut, a następnie zdjęłam papier i fasolki i piekłam jeszcze 10 minut, aż wierzch się ładnie zrumienił.

Na upieczony spód wykładamy orange curd. 
Jeśli nie mamy gotowego kremu, dobrze jest go sobie przygotować wcześniej. Spodu nie studziłam przed położeniem masy.
Tartę z masą wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-10 minut. U mnie wystarczyło 5 min.

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i cukier puder (również przesiany). Delikatnie mieszamy, ja zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach.
Bezę wylewamy na tartę z orange curd i ponownie zapiekamy do lekkiego zbrązowienia bezy.

Smacznego ;)



23 komentarze:

  1. Zapraszam Cię do zabawy : http://majanaboxing.blox.pl/2012/01/Serial-tagowy.html

    :)
    I oczywiście częstuję się ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis rewelacja:) poproszę jeden kawałeczek na wynos... albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co pod bezową pierzynką :), mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda Twoja tarta! ;) z kremem pomarańczowym musi smakować rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Akurat się dowiedziałam, że ciasto w domu zeżarli, więc jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. za mną chodzi właśnie taka tarta pomarańczowa - postaram się zrobić w weekend - dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie poczęstuję sie kawałkiem ...słodycz bezy i orange curd ...to musi smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. rozpływam się patrząc na tę kuszącą tartę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za przemiłe komentarze. Tarta jest faktycznie rewelacyjna w smaku więc polecam :)
    Ola, Ale Babka to jak wypróbujecie koniecznie napiszcie jak smakowała.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała! i beza tak ładnie przypieczona

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomarańczowej jeszcze nie robiłam :) Konieczni muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robiłaś cytrynową i posmakowała to myślę że i ta Ci się spodoba :)

      Usuń
  12. :) jak mi miło!
    ślicznie Ci wyszła, ach jakbym zjadła raz jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pees jeszcze raz bardzo, bardzo Tobie dziękuję :) Tarta wychodzi fantastyczna, a kruche ciasto to po prostu cudo. Będę do niej wracać często :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja tarta już w piekarniku! mam nadzieję, że będzie smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja mam nadzieję :) Czekam na wrażenia jak się udała i czy smakowała. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  15. no nie udała się ta beza.Bezę należy suszyć w 100 st. a nie piec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, przykro mi że się nie udało. I proszę mi nie mówić co należy robić, tarta była robiona tak jak to opisałam, więc błędu proszę szukać po swojej stronie. To nie pierwsze ciasto z bezą które piekłam. Pozdrawiam.

      Usuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...