niedziela, 21 lipca 2013

Sernik na zimno - bardzo mocno jagodowy z domową galaretką.

Bez zmian. Za Dzieciem tęsknimy dalej. Do tego czas jak na złość dłuży się potwornie. Do urlopu w sierpniu jeszcze prawie miesiąc. 
Do okularów się przyzwyczajam, już mi nie ciążą na nosie :)




Sernik. Mój ulubiony. Od kiedy wiele lat temu znalazłam go u Myniolinki to w wersji truskawkowej i jagodowej jest dla mnie obowiązkowym punktem lata. Jestem pewna że w wersji z innymi owocami będzie smakował również niesamowicie. Waniliowy i bardzo mocno owocowy. Najlepiej smakuje z domową galaretką z prawdziwych owoców, do której przyrządzenia bardzo Was zachęcam. Pracy i czasu przy niej niewiele więcej niż przy tych z opakowania, a smak nieporównywalny. I do tego bez sztucznych barwników i innych dziwnych substancji. 
Udało mi się Was namówić?




Składniki:
  • 500 g serka śmietankowego (dałam homogenizowany, z wiaderka, dość gęsty)
  • 200 ml śmietany kremówki (tu 36%)
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodko, lub gdy macie kwaśne owoce można dać śmiało więcej)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (jeśli używacie sztucznego aromatu wystarczy pewnie parę kropel, ale od razu mówię że to na pewno nie to samo co domowy ekstrakt z prawdziwej wanilii)
  • 3 łyżki żelatyny i 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 i 3/4  szklanki  jagód
  • 1 małe opakowanie okrągłych biszkoptów

Galaretka jagodowa:
  • 2 szklanki jagód
  • ok. 100 g wody
  • 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • cukier do smaku (u mnie 1/2 szklanki)
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a spód wykładamy okrągłymi biszkoptami.
Żelatynę (3 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (1/3 szklanki) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatyna powinna być całkiem wystudzona ale jeszcze płynna.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ubitą śmietaną, dodajemy też ekstrakt waniliowy. Wszystko razem dokładnie miksujemy, a na koniec cienkim strumyczkiem cały czas miksując dodajemy 2/3 rozpuszczonej i przestudzonej wcześniej żelatyny.
Masę tą dzielimy na dwie części. 
Jedną część pozostawiamy białą i wykładamy ją na biszkopty. Na białą masę wysypujemy ok. 3/4 szklanki całych jagód, za pomocą łopatki lekko wciskamy je w masę. 
Na czas przygotowania masy jagodowej tortownicę z białą masą wstawiamy do lodówki, gdy lekko stężeje łatwiej będzie rozprowadzić następną warstwę.
1 szklankę jagód miksujemy blenderem i łączymy je z pozostałą częścią masy serowej. Dodajemy do niej powoli, cienkim strumyczkiem pozostałą żelatynę (jeśli w tym czasie żelatyna stężeje, lekko ją podgrzewamy aby stała się płynna) i miksujemy jeszcze chwilę by dobrze połączyła się z masą.
Masę jagodową rozprowadzamy na masie białej i  na czas przygotowania galaretki odstawiamy sernik do lodówki.

Przygotowujemy galaretkę z jagód.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, tak aby była przestudzona ale jeszcze płynna. Miksujemy blenderem jagody z cukrem i wodą. Cały czas miksując mikserem dolewamy cienkim strumyczkiem żelatynę. Galaretkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do momentu aż zacznie lekko gęstnieć.
Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik i ponownie odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego ;)










Przepis dołączam do akcji Oli "Jagodowo Nam"


Jagodowo Nam edycja 5!

26 komentarzy:

  1. Gosiu, serniczek jest piękny! Z pewnością pyszny, a na upały idealny na zimno. U mnie i tak królują te pieczone, choć nie powiem , zjadłabym właśnie taki jak Twój.
    :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko ja także preferuję te pieczone. One takie uniwersalne i latem i zimą :) Te na zimno uwielbiam latem w sezonie owocowym, zimą nie bardzo miałabym ochotę na taki.
      Dziękuję za odwiedziny, miłej niedzieli Tobie życzę :)

      Usuń
  2. Gosiu,
    taki sernik domowy z domowymi jagodami to ja bym z rozkoszą pożarła,a nie pojadła!
    Wspaniały deser na lato.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu więc zapraszam na kawę i sernik:)
      Na dzisiejszy ciepły dzień faktycznie będzie idealny.
      Pozdrawiam i buziaków moc posyłam :)

      Usuń
  3. Jakie piękny sernik :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasta kojarzą mi się z latem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina bo najlepiej właśnie latem smakują :)

      Usuń
  5. Serniczek jak marzenie:-). Galaretka, frużelina tylko domowe:-), bez porównania do sklepowych, w 100% się z Tobą zgadzam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio dziękuję za komplement :)
      :) Wystarczy spróbować aby się o tym przekonać, prawda? :) Cieszy mnie, gdy będąc na zakupach coraz częściej spotykam ludzi czytających etykietki :)

      Usuń
  6. śliczny i pyszny!
    Dziękuję za udział w Jagodowo NAM 5!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olciu bardzo mi miło dorzucić swoją "cegiełkę" :)

      Usuń
  7. Coś cudownego!
    Też nie mogłam się przyzwyczaić do okularów. I zawsze ze zdziwieniem patrzyłam na Tatę, który nosił okulary ze szklanymi szkłami (co brzmi dość dziwnie, ale dzisiaj to już chyba tylko plastiki można kupić) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin dziękuję za miły komentarz i odwiedziny.
      Masz rację, pamiętam okulary babci :) Nie wiem z czego są te szkła które mam, ale ciężar zdecydowanie mniejszy niż tych babciowych :)

      Usuń
  8. Toż to prawdziwe jagodowe niebo ten serniczek!! Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Judik faktycznie :) Gęba w niebie :)

      Usuń
  9. Kochana, alez cudowne warstwy ma ten sernik:) Mój Mąz by Cię za taki na rękach nosił:) .... mnie nie ponosi bo za cieżka jestem, nawet jakbym mu 5 takich zrobiła:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej, ależ apetycznie wygląda ten serniczek, jest jak puch!
    Pozdrawiam wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. No nie moge sie na niego napatrzec ...jest piekny.:)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...