środa, 18 maja 2011

Ciasteczka earl grey

Przepyszne, kruche ciasteczka o  wspaniałym smaku  herbaciano-maślanym. Idealne do poobiedniej kawki lub herbatki.
Mi wyszły bardzo kruche, nawet twardawe, takie fajne chrupaczki :)
A przepis znalazłam u Mirabelki, której bardzo za niego dziękuję. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tych ciasteczek, a Wam bardzo polecam.

Przepis podaję za Mirabelką.


Składniki:
  •  2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam 20 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 4 torebki herbaty earl grey
  • szczypta soli

Mieszamy w misce mąkę, cukier, cukier puder, cukier waniliowy, suchą herbatę z torebek i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i  wodę i zagniatamy ciasto. Najpierw wymieszać mikserem, później zagnieść ręcznie.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C.

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy małe kulki, układamy je na blaszce w odstępach  i spłaszczamy dłonią.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Świeżo upieczone ciastka są miękkie, dopiero po ostygnięciu robią się kruche.

Smacznego ;)


26 komentarzy:

  1. Ale że po prostu herbatę? Nie wywar tylko liście? Niesamowite czego człowiek się uczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Katie, tak, tak, suchą herbatę :) Ta w torebkach którą miałam była akurat dość rozdrobniona. Jak się przyjrzysz zdjęciom to na ciasteczkach widać takie delikatne kropki czarne, to właśnie herbata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis... tylko u mnie brak czasu na wypróbowanie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko, spokojnie , nie zając :)) Zawsze tak mówię, a lista do wypróbowania ciągle rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. z herbatką do herbaty.. nie, lepiej do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis! szczególnie dla takiej miłośniczki herbaty earl grey jak ja!Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, oj, coś czuję, że te ciasteczka są przepyszne;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu, Anno-Mario pewnie że do kawy też mogą być. Częstujcie się :))

    Maugustynko e nie ma za co dziękować. Mirabelce podziękowania się należą bo to ona znalazła gdzieś na jakieś zagranicznej stronie. A ciasteczka jeśli lubisz herbatę to z pewnością Ci posmakują. Mi wyszły takie dość twardawe, ale za to jakie pyszne.

    Aniu, takie właśnie są. A ja wczoraj upiekłam chlebek od Ciebie i już lecę napisać komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, czy te ciasteczka dają się rozwałkować i powycinać foremkami?

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, można spróbować tak zrobić. Nie jestem przekonana, bo ciasto jest na początku bardzo sypkie, potem da się je zebrać i skleić do "kupy", ale kruszy się i obawiam się że przez to z wałkowaniem może być problem.
    Dlatego myślę że można spróbować, a jak się nie jednak nie da to zawsze możesz zlepić to z powrotem i zrobić tradycyjne "placuszki"

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy pomysł z tą herbatką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. schrupałabym kilka na raz zapewne :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. wyborne i bardzo majowo-piknikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Megi, Paula, Magda bardzo dziękuję Wam za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo... nasze mamy uwielbiają herbaty... jeśli zdążymy upieczemy takie ciastka na dzień matki... Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tylko od razu zaznaczam że one są z tych twardych ciasteczek. Mi przynajmniej takie wyszły i z tego co pisała Mirabelka jej chyba też.
    Ale w smaku pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, upiekłam te ciasteczka:-) Właśnie się studzą. Pachną świetnie;-)
    Dzięki za super przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aniu napisz koniecznie jak Ci smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  19. I czy próbowałaś wałkowania i wycinania foremkami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne:-)
    Bez problemu dały się rozwałkować po schłodzeniu ciasta w lodówce:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aniu, tak właśnie się zastanawiałam czy przypadkiem chłodzenie tak jak w przypadku kruchego ciasta by nie pomogło.
    Dziękuję Ci Aniu, to bardzo cenna informacja :)
    I bardzo się cieszę że ciasteczka smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu, ciasteczka są już na moim blogu.
    Dziękuję Ci bardzo za przepis i inspirację:-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Aniu nie ma za co dziękować :) Ja od Mirabelki ściągnęłam te ciasteczka :) Cieszę się że smakowały, a następnym razem też schłodzę ciasto :)
    Już lecę oglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam i jak dla mnie za mało herbaciane- mało wyczuwalny smak herbaty. Użylam herbaty Twinings poza tym ciastka dobre i kruche.

    OdpowiedzUsuń
  25. Agnieszko dziękuję za odwiedziny i cenny komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...