wtorek, 28 czerwca 2011

Rolada kakaowa z bitą śmietaną i truskawkami.

Dziś mam dla Was pyszną roladę biszkoptową, tym razem z kakaowym biszkoptem. Bita śmietana i truskawki, które niestety już u mnie się kończą, to dla mnie jeden z ulubionych smaków lata.
Przepis na rewelacyjny biszkopt kakaowy znalazłam u Gosikr76.  Przepis poprostu rewelacyjny. Biszkopt wychodzi puszysty mięciutki i idealnie się skomponował z nadzieniem.
Nadzienie natomiast to już taka mała improwizacja.

Polecam gorąco :)




Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 600 g śmietany kremówki (użyłam 36%)
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • niecałe 1/2 szklanki wrzącej wody
Z tej ilości nadzienia zostało mi jeszcze trochę do dekoracji.


Ponadto:
  • truskawki -ok. 1/2  kg
  • wiórki strtej na grubych oczkach czekolady
  • parę jagód
  • pozostały krem do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Całe jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie gęsta i biała. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę (użyłam dużą blaszkę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min.

Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.


Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozsotawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy powoli sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie całkowicie wystudzoną żelatynę. Żelatynę również dodajemy powoli, cały czas miksując.

Część truskawek kroimy w kosteczkę. Kilka sztuk zostawiłam do dekoracji na wierzch.

Roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na biszkopcie bitą śmietanę. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu.
Na śmietanę układamy pokrojone truskawki. Zawijamy roladę, układając ją tak by łączenie znajdowało się od spodu.

Resztą kremu i owocami dekorujemy roladę.

Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.

Smacznego :)








Truskawki 2011

28 komentarzy:

  1. ależ piękna !!!! a jak cudnie przystrojona!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, musi być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczna. Nie bylo zadnych problemow przy zawijaniu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu, dziękuję, ale Ty to dopiero umiesz ładnie zawijać rolady.

    Wiosenko, bardzo smaczna wyszła :)

    Katie, dziękuję :) Nie, nie było. Bezproblemowo się zawija, trzeba tylko na gorąco zawijać, no i wydaje mi się że biszkopta nie można spiec za mocno. No i jeszcze trzeba uważać żeby z grubością nadzienia nie przedobrzyć :) Z tej porcji to sporo mi zostało jeszcze do dekoracji.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładna rolada :) chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna Ci wyszła. Ja jeszcze nigdy nie robiłam rolady, bo boję się, że mi popęka przy zwijaniu. Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zauberi, częstuj się, proszę :)

    Kasiu, nie obawiaj się. Nie powinna popękać przy zwijaniu, jak zawiniesz na gorąco biszkopt w ściereczkę i tak zostawisz do ostygnięcia. Tak mi się wydaje że biszkopt wtedy się naciąga tam gdzie trzeba i dzięki temu nie pęka potem przy zwijaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Goooosiuuuuuu, jak możesz mnie tak katować ???
    Rolada wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, dziękuję :) No to muszę Ci powiedzieć, że ta roladka jakiś czas posiedzi sobie na pierwszej stronie bloga. Niestety zanosi mi się na przerwę w blogowaniu i to niestety nie chodzi wcale o wakacje

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ rolada! i jak pięknie ozdobiona! nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wykonana, zchrupałabym na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczna i bardzo apetyczna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Och piękna, wygląda tak apetycznie, że na pewno bym się jej nie oparła ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. wyszła naprawdę piękna ...taka kształtna:) no i na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję Wam za przemiłe komentarze. Naprawdę miło mi czytać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ta rolada do mnie woła :) pyszności, uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Magda, nie chcę wróżyć, ale zwykle jak do mnie coś woła to nie da mi to spokoju póki nie zrobię :)

    Nie wiem co znowu jest z tym bloggerem, ale znowu nie mogę się normalnie zalogować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale sie napracowalas,ale za to jaki efekt...

    OdpowiedzUsuń
  19. Ewciu, właśnie dlatego lubię robić rolady, bo wyglądają zwykle bardzo efektownie, a tak naprawdę wcale nie ma przy niej dużo pracy, upiec biszkopt to chwilka, zrobić krem czy śmietanę też no i zawinąć. I w zasadzie po robocie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rany jaka rolada!! arcydzieło po prostu!!:) ale bym spałaszowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Judik, jak zrobię to podeślę kawałeczek :)
    Andziu, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow! Co za misterna dekoracja! Robi wrażenie! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Spencer, dziękuję :) dekoracja to taka tam zabawa, wspólna z moim dzieciem :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Rolada byla by dobra ale za duzo jest zelatyny-smietana wyszla bardzo twarda.Przy tak tlustej smietanie zelatyna jest zbedna.

    OdpowiedzUsuń
  25. Drogi Anonimowy/a Czytelniku/czko dziękuję za cenną uwagę.
    Ja uważam że ta twardość kremu śmietanowego to też kwestia tego co kto lubi. Jak dla mnie akurat krem nie jest za twardy. No, ale jasne że jak lubisz mniej usztywnione to możesz zmniejszyć ilość żelatyny, albo całkiem ją pominąć przy śmietanie 36 %. Śmietanę 36 zastąpić można 30% a żelatynę śmietan-fixem. Możesz też całkiem po swojemu zrobić krem.
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...