poniedziałek, 9 stycznia 2012

Quiche

Po raz pierwszy robiłam to wspaniałe danie, ale na pewno nie ostatni. Mam już w głowie kolejne jego wersje :)


Inspirację znalazłam  w Kuchenkowie u Maugustynki i bardzo jej za to dziękuję :) a przepis w oryginale pochodzi stąd. Podobnie jak Maugustyna wędzony boczek zastąpiłam szynką i na tym koniec moich zmian.

Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali tej potrawy gorąco polecam.




Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano lub  innych ziół prowansalskich
  • 250 g wędzonego boczku (zastąpiłam szynką)
  • 4 - 5 dużych cebul
  • duży pęczek natki pietruszki
  • garść oliwek zielonych lub czarnych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały jogurt grecki lub naturalny (dałam 200 g)
  • sól, pieprz  -  do smaku



Mąkę z solą mieszamy, przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane w kawałki masło, starty żółty ser, zioła i wodę. Wody dolewamy tyle, aby mieszanina się połączyła. Zagniatamy ciasto tak aby było jednolite, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na ok. 30 min. do zamrażalnika.

W tym czasie kroimy cebulę w plasterki, a boczek (lub szynkę) w plastry lub nieduże kawałki. Smażymy na rozgrzanej patelni boczek ew. szynkę (jeśli szynka jest chuda to na oliwie) i cebulę, do momentu aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę (ja piekłam w formie do tarty o średnicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, a następnie całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut (do uzyskania złotej barwy).

Jajka ubijamy ze śmietaną i jogurtem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zrumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika, na dnie układamy boczek (szynkę) z cebulą, układamy oliwki, ewentualnie inne dodatki. Ja posypałam jeszcze startym żółtym serem. Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż farsz się zetnie i ładnie zrumieni. U mnie trwało to ok. 25-30 min.

Smacznego ;)




15 komentarzy:

  1. Twoja 100x ładniejsza niż w oryginale (o ile to oryginał :P)! Smakowicie się prezentuje z tymi oliwkami. Do tej pory żadne quiche mnie nie zachwyciło na tyle, żebym miała ochotę je zrobić, ale Twoje jest boskie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda a jak wspaniale musi smakować... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham Quiche! wspaniale wygląda, takie z oliwkami musiało byc znakomite ;] pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, nie mam pojęcia czy to oryginał :) Nie znam się na quiche'ach Generalnie na quiche spotkałam już różne przepisy, ale ten wydał mi się fajny i faktycznie świetnie smakuje. Na tamtą stronę trafiłam właśnie pierwszy raz dzięki Maugustynie i jej quiche więc nie wiem skąd autorka czerpie inspiracje. Składniki zawsze można zrobić według własnych upodobań :)

    Forumkulinarne mogę polecić, jest naprawdę smaczne.

    Shy, jeśli przepadasz za oliwkami to myślę że warto je dodać.

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, aż się głodna zrobiłam oglądając zdjęcia. Chyba dopisze je do listy: muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno by mi smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na bardzo apetyczne, z chęcią zjadła bym kawałeczek, jedynie powyciągałabym oliwki :) niestety nie należę do miłośników oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak smakowicie, że na pewno w najbliższym czasie będę ją testowała:) w składnikach brakuje 3 jajek, które należy zmiksować ze śmietaną
    Mroczna Elfka

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale wygląda! smakuje jeszcze lepiej, warto. Ja jak pierwszy raz jadłam to nie mogłam narozkoszować się smakiem

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłąm kiedyś coś podobnego i bardzo, ale to bardzo nam smakowało ...a u Ciebie widzę dodatek, który by mnie na pewno zachwycił - oliwki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję Wam za przemiłe komentarze a przepis polecam bo jest wart wypróbowania moim zdaniem. Ja już wiem że będę do niego chętnie wracać :)

    Mroczna Elfko bardzo dziękuję, słusznie zauważyłaś. Już poprawiam :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oliwek nie lubię, ale generalnie ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu, oliwki możesz zastąpić innymi składnikami albo całkiem pominąć. Ja lubię tego rodzaju przepisy głównie z tego powodu że składniki można komponować dowolnie

      Usuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...