sobota, 16 lutego 2013

Ciasto na białkach z migdałami

To ciasto to kolejny bardzo dobry pomysł na utylizację pozostających białek na przykład po karnawałowych wypiekach. Ciasto proste, dość szybkie i wcale niekłopotliwe w wykonaniu, ciekawe i bardzo delikatne w smaku. Ciasto to nie należy do tych bardzo puchatych, napompowanych powietrzem, jego struktura na oko jest dość zwarta. Dlatego tym bardziej zaskakuje swoją lekkością. Do tego niebanalny smak i zapach cynamonu roznoszący się w całym prawie domu :)
To jak? Dacie się zaskoczyć?

Za przepis i inspirację dziękuję Agnieszce z "Kuchni nad Atlantykiem". Od siebie dorzuciłam kilka garści jagód, ot tak, po prostu,  chyba z tęsknoty za latem :) 
Bardzo polecam :)




Składniki:
  • 125 g mąki (dałam pszenną tortową)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 8 białek
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 10 g cukru waniliowego
  • dodatkowo kilka garści jagód

Posypka migdałowa:
  • ok. 75 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Białka ubijamy na sztywną pianę, potem stopniowo małymi porcjami dodajemy cukier cały czas ubijając. W następnej kolejności dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy skórkę cytrynową i stopniowo, małymi porcjami ostudzone ale płynne masło, cały czas ubijając. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy ją przez sito na masę białkową i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do chwili aż składniki się dobrze ze sobą połączą.

Przygotowujemy formę. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Do tortownicy wykładamy połowę masy. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy kilka garści jagód. O tej porze roku są tylko mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. 
Następnie wykładamy pozostałą część masy białkowej.

Płatki migdałowe mieszamy z cukrem i cynamonem. Wysypujemy je warstwą po całej powierzchni ciasta.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut. Sprawdźcie koniecznie wbijając patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy, znaczy że ciasto jest gotowe.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.

Smacznego ;)



16 komentarzy:

  1. Piękne!
    Mam białka i dzisiaj je upiekę.
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo polecam i mam nadzieję że to ciacho tak samo Tobie posmakuje :) Zapomniałam dodać o tym, że w trakcie studzenia lekko mi osiadło, ale zakalca nie było. Trzymam kciuki i czekam na wrażenia :)

      Usuń
  2. Fantastycznie wygląda z tymi jagodami! Cieszę się Urtico, że przepis Ci się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ten przepis jest absolutnie fantastyczny. Dziękuję i gratuluję pomysłu :) A jak cudownie pachnie cynamonem, i w czasie pieczenia, i potem i nawet następnego dnia. Potem - nie wiem, już go nie było :)

      Usuń
  3. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roz tym razem nie zaproszę bo u mnie się już skończyło :) Ale przepis polecam jak najbardziej do wykorzystania.

      Usuń
  4. Pyszności, chętnie bym zjadła. Takie ciasto -wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko dziękuję :) po cieście już niestety zostały tylko fotki :) Ale polecam bardzo :)

      Usuń
  5. ...i na dodatek z jagooodaaamiii!!! pycha!!Wlasnie takie ciacha uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malgosiu , ciasto fajne, ale tak jak piszesz , z białek wychodzi niezbyt pulchne, mimo tego zapisuję sobie , bo to cenny sposób na wykorzystanie białek. Ja też drogą prób i błędów wymyśliłam ciasto z białek, bo serce mnie boli,gdybym miała je zmarnować.Linkuję jeśli nie masz mi za złe mój przepis - http://www.smakowekubki.com/2013/01/ciasto-z-biaek-czekoladowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko pewnie że nie mam za złe :) Linkuj, linkuj :) Twoje pomysły bardzo ciekawe są. Bardzo chętnie wypróbuję i Twoje czekoladowe :)
      To ciasto nie jest pulchne, ale nie jest też zbite i twarde. Jest leciutkie, miękkie, przypomina mi taką piankę albo gąbkę w strukturze. No i ta posypka z płatków z cynamonem - rewelacja. Przypadkiem pierwszy raz połączyłam jagody z migdałami i cynamonem i w sumie bardzo fajnie wyszło :)

      Usuń
  7. Mam kilka zamrożónych białek, te jednak wylądują w bezach .... ale kolejne, kto to wie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joluś, bezy to też fajny pomysł, aby białak zutylizować. Bardzo lubię :)

      Usuń
  8. Fajnie wygląda! A jagody jako dodatek do ciacha to jak dla mnie ideał. Pysznie muszą się komponować ze słodkim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynko tak, smakują fajnie, z cynamonowo-migdałową posypką też fajnie smakują :)

      Usuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...