Pyszny sernik krówkowy na spodzie ciasteczkowym z delikatnie wyczuwalną nutką cynamonu. Wcale nie jest przesadnie słodki, jak by mogło się wydawać. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć :) Nam bardzo posmakował. I powiem Wam jeszcze że wiedziałam co robię piekąc go od razu w mojej największej tortownicy.
Polecam ;)
Proporcje podaję od razu po ich zwiększeniu na tortownicę 27, w oryginale u Doroty znajdziecie proporcje na tortownicę 22 cm.
Spód ciasteczkowy:
- 270 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie lub innych ciastek pełnoziarnistych ( ja dodałam Wiatraczki Złotokłose bez czekolady)
- 80 g miękkiego masła
- 2/3 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 510 g dulce de leche (dałam gotową masę krówkową czy jak to producent określił na etykietce mleko gotowane)
Ciastka, masło i cynamon miksujemy tak by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Ja to robiłam przy pomocy blendera, ale można również pokruszyć ciastka tłuczkiem i wmieszać w nie stopione masło.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy masę ciasteczkową i wyrównujemy.
Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy, a następnie śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem miksujemy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C.
Masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną część miksujemy z połową ilości masy krówkowej i wykładamy ją na spód ciasteczkowy. Następnie wylewamy na nią pozostałą część masy krówkowej.
Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta to można ją chwilę ogrzać, powinna wówczas nieco zmienić konsystencję na rzadszą. Można też spróbować po prostu potraktować ją mikserem, u mnie właśnie ten sposób się sprawdził.
Na wierzch wylewamy jasną masę serową.
Za pomocą widelca lub patyczka zanurzonego do głębokości masy krówkowej robimy esy-floresy, tak by otrzymać marmurkowy wzorek :)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 60-70 min. Studzimy.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego ;)