wtorek, 21 czerwca 2011

Młode ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Tym razem pochwała prostoty i to takiej że prościej  już się chyba nie da :)
Danie bardzo szybkie do zrobienia. Często gdy wracam z pracy takie przepisy są dla mnie zbawienne. Szczególnie gdy okazuje się że w lodówce pustka i najpierw przydałoby się zrobić zakupy :)

Zapiekane ziemniaki niby nic nadzwyczajnego, proste pospolite danie. Ale zapiekane młode ziemniaki to już jak dla mnie uczta dla podniebienia. Do tego zapieczone pod pierzynką z beszamelu i sera są po prostu pyszne.
Pomysł na młode ziemniaczki znalazłam w kuchni Alicji.





Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • wiórki mozzarelli lub innego sera (ja akurat miałam ser żółty goudę)
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodajemy mleko i gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wiórkami sera. Ja dodatkowo całość posypałam ziołami prowansalskimi, które świetnie zagrały z całością, ale idealnie będzie pasował też posiekany koperek. Można też nie dodawać żadnych ziół, młode ziemniaki same w sobie smakują przecież rewelacyjnie.
Ziemniaki zapiekamy do chwili zrumienienia wierzchu.

Smacznego ;)





Wprawdzie studenckie czasy już za mną (od jakiegoś czasu), ale z racji tego że przepis w miarę szybki i wyjątkowo mało skomplikowany jeśli chodzi o różnorodność składników, a przy tym przepyszny dołączam do akcji:

Jadłodajnia studencka

19 komentarzy:

  1. ooo, to i może ja z tego skorzystam, bo jakoś tak z inwencją dzisiaj u mnie kiepsko

    OdpowiedzUsuń
  2. nio proste, ale smaczne :) Super

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ulubiona przekaska, jestem miłosniczka beszamelu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Urtico, spróbuję na pewno! Uwielbiam proste dania, a młode ziemniaki, tym bardziej:))
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny dziękuję Wam za miłe komentarze :) Ziemniaczki są naprawdę pyszne :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm...to już kolejna Twoja potrawa, którą muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. z reguły młode ziemniaki po prostu piekę ...ale ten beszamel i ser to iście wspaniały pomysł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mi ślinka cieknie... takie ziemniaczki to sama pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maugustynko, no to jestem ciekawa jak Ci ziemniaczki posmakują :)

    Jolu, też uważam że Alicja miała genialny pomysł z tymi ziemniaczkami. Beszamel i ser bardzo dobrze tu grają smakowo, akurat nie miałam mozzarelli (bo tak jak napisałam po powrocie z pracy zastałam w lodówce właściwie tylko światełko) ale muszę też spróbować z mozarellą

    Kruszynko, pychota. Trzeba korzystać póki młode ziemniaki są jeszcze młode :) Bo stare też pewnie będę smakować fajnie, ale to już napewno nie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje przy tych to mały pikuś, Twoje pyry wyszły Ci cudowne!!!!
    Serdecznie pozdrawiam, cieszę się że smakowały :))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj musi to byc dobre...fajny pomysl na nieco inne ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, na zapieczenie młodych ziemniaków pod beszamelem jeszcze nie wpadliśmy...

    OdpowiedzUsuń
  13. Alivea, Twoje ziemniaczki wyglądają bardzo, bardzo apetycznie. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za ten pomysł, bardzo często z tygodniu korzystam właśnie z szybkich i mało skomplikowanych przepisów. A ten jest do tego wszystkiego niesamowicie smaczny :)

    Judik, bardzo szybko i bardzo pysznie, polecam ;)

    Ewciu, Just-great-food bardzo smaczne te ziemniaki, polecam :) Szczególnie że to takie danie że śmiało można pokombinować jeszcze z dodatkami i za każdym razem może smakować nieco inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam młode ziemniaki a pod taką kołderką smakują pewnie wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Megi, świetne są :) Warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam te ziemniaczki, z Twojego przepisu, wyszły rewelacyjne:) dodałam koperek tak jak poradziłaś :)
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  17. Ilko, cieszę się że posmakowały :) Ziemniaczki to pomysł Alivei :)

    OdpowiedzUsuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...