Moje ulubione dewolaje, które robię bardzo często. Czyli roladki z kurczaka z natką pietruszki i paskiem sera żółtego, podane z sosem czosnkowym. Smakują pysznie, to mało powiedziane. Sos czosnkowy można według uznania zastąpić innym ulubionym, jednak jak dla mnie czosnkowy pasuje tu wyjątkowo.
Przepis znalazłam dawno, dawno temu u Ilki z "Uwielbiam Gotować" (dawne Ilonkowo). Ilciu bardzo dziękuję za inspirację ;)
Składniki:
- duży filet z piersi kurczaka
- ok. 150 g żółtego sera
- masło
- natka pietruszki
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sos czosnkowy: jak każdy, robię troszkę po swojemu, na swój smak, a przepis podałam tutaj
Należy tylko pamiętać by przygotować go trochę wcześniej niż roladki, by zdążył nabrać smaku.
Filet kroimy na mniejsze i cieńsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie poprzerywać mięsa. Płaty mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy płat smarujemy masłem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na brzegu kładziemy pasek żółtego sera i zawijamy roladkę. Najpierw zawijamy brzegi do środka by nadzienie nam nie uciekło w trakcie smażenia.
Poniżej mała fotorelacja z przygotowania :)
Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Aby mieć pewność że mięso w środku nie będzie surowe, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze przez ok 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku.
Podajemy polane sosem czosnkowym.
Smacznego ;)
Dawno nie robiłam, pycha :) I jeszcze sosik czosnkowy mmm....
OdpowiedzUsuńhmmm z pietruszka powiadasz??? ja często robie, ale z szynką i żółtym serem w środku ...a pietruszce nie pomyślałam:) muszę wypróbować:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiesz, że ngidy nie robiłam de volaie z sosem czosnkowym? Na początku myślałam, że chcesz dodać czosnek do panierki.. Sos czosnkowy musi bardzo pasować: jestem ogromną fanką tej przyprawy! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje z sosem serio super smakują :) Polecam.
OdpowiedzUsuńJolu jeszcze nie robiłam z szynką, a z pietruszką, jeśli tylko lubicie jej smak to z pewnością posmakują :)
Atria, a wiesz, taka czosnkowa panierka musi smakować świetnie. Dziękuję za pomysł :)
Bardzo lubie takie roladki:-)
OdpowiedzUsuńTakich z pietruszką nie jadłam - ale zdecydowanie kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na te Twoje roladki:) pięknie Ci wyszły:) muszę je wkrótce zrobić, bo są przepyszne:) uściski
OdpowiedzUsuńLubię zawijasy, cokolwiek się w nie zawinie. :)
OdpowiedzUsuńAga ja też, no a te to bardzo mi przypadły do gustu :)
OdpowiedzUsuńAciri, polecam :) Są pyszne.
Ilciu, dziękuję :) Fakt, u mnie wszyscy się nimi zachwycają. Prosta rzecz, a taka pyszna.
Pluskotko, no tak zawinąć można praktycznie wszystko, może z wyjątkiem marmolady. Przynajmniej mi jakoś takie połączenie nie podchodzi :))
Bardzo lubię de volaille, a z sosem czosnkowym nie jadłam, muszę to nadrobić i następnym razem przygotować sos czosnkowy. :)
OdpowiedzUsuńmi nigdy one nie wychodzą. pomysł z dodatkiem sosiku świetny;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają! a jak musiały dobrze smakować, to tylko sobie muszę wyobrazić;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwspaniały obiad. sos czosnkowy jak najbardziej pasuje
OdpowiedzUsuńIdealne zestawienie smaków, danie musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki obiad to ja chętnie i to bardzo ;-) i jeszcze ten sos czosnkowy, który uwielbiam...
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za przemiłe komentarze, a połączenie z sosem czosnkowym polecam z czystym sumieniem. Rewelacja :) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńMarmolada raczej nie, ale różana może nie byłaby taka zła. W sumie mięso z kurczaka jest dość delikatne i można by zaryzykować. :P
OdpowiedzUsuńwierzyć się nie chce, ale jeszcze nigdy nie jadłam tch kotletów ;)
OdpowiedzUsuńMonami, warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńOjjjj, bez sosu uwielbiam, a z sosem to musi być niebo w gębie:))
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie.... :-) już mi ślinka leci...
OdpowiedzUsuńmoże być dodatek skrobiowy ?
OdpowiedzUsuńtzn chodzi o to czy można podać z ziemniakami, frytkami itp? możesz, z czym tylko lubisz :)
Usuń