wtorek, 16 sierpnia 2011

De volaille w sosie czosnkowym

Moje ulubione dewolaje, które robię bardzo często. Czyli roladki z kurczaka z natką pietruszki i paskiem sera żółtego, podane z sosem czosnkowym. Smakują pysznie, to mało powiedziane. Sos czosnkowy można według uznania zastąpić innym ulubionym, jednak jak dla mnie czosnkowy pasuje tu wyjątkowo.


Przepis znalazłam dawno, dawno temu u Ilki z "Uwielbiam Gotować" (dawne Ilonkowo). Ilciu bardzo dziękuję za inspirację ;)





Składniki:
  • duży filet z piersi kurczaka
  • ok. 150 g żółtego sera
  • masło
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy: jak każdy, robię troszkę po swojemu, na swój smak, a przepis podałam tutaj 
Należy tylko pamiętać by przygotować go trochę wcześniej niż roladki, by zdążył nabrać smaku.


Filet kroimy na mniejsze i cieńsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie poprzerywać mięsa. Płaty mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy płat smarujemy masłem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na brzegu kładziemy pasek żółtego sera i zawijamy roladkę. Najpierw zawijamy brzegi do środka by nadzienie nam nie uciekło w trakcie smażenia.

Poniżej mała fotorelacja z przygotowania :)







Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Aby mieć pewność że mięso w środku nie będzie surowe, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze przez ok 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku.


Podajemy polane sosem czosnkowym.


Smacznego ;)




23 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam, pycha :) I jeszcze sosik czosnkowy mmm....

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm z pietruszka powiadasz??? ja często robie, ale z szynką i żółtym serem w środku ...a pietruszce nie pomyślałam:) muszę wypróbować:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, że ngidy nie robiłam de volaie z sosem czosnkowym? Na początku myślałam, że chcesz dodać czosnek do panierki.. Sos czosnkowy musi bardzo pasować: jestem ogromną fanką tej przyprawy! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchennefascynacje z sosem serio super smakują :) Polecam.

    Jolu jeszcze nie robiłam z szynką, a z pietruszką, jeśli tylko lubicie jej smak to z pewnością posmakują :)

    Atria, a wiesz, taka czosnkowa panierka musi smakować świetnie. Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie takie roladki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich z pietruszką nie jadłam - ale zdecydowanie kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż nabrałam ochoty na te Twoje roladki:) pięknie Ci wyszły:) muszę je wkrótce zrobić, bo są przepyszne:) uściski

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię zawijasy, cokolwiek się w nie zawinie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga ja też, no a te to bardzo mi przypadły do gustu :)

    Aciri, polecam :) Są pyszne.

    Ilciu, dziękuję :) Fakt, u mnie wszyscy się nimi zachwycają. Prosta rzecz, a taka pyszna.

    Pluskotko, no tak zawinąć można praktycznie wszystko, może z wyjątkiem marmolady. Przynajmniej mi jakoś takie połączenie nie podchodzi :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię de volaille, a z sosem czosnkowym nie jadłam, muszę to nadrobić i następnym razem przygotować sos czosnkowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mi nigdy one nie wychodzą. pomysł z dodatkiem sosiku świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wyglądają! a jak musiały dobrze smakować, to tylko sobie muszę wyobrazić;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały obiad. sos czosnkowy jak najbardziej pasuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne zestawienie smaków, danie musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki obiad to ja chętnie i to bardzo ;-) i jeszcze ten sos czosnkowy, który uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję dziewczyny za przemiłe komentarze, a połączenie z sosem czosnkowym polecam z czystym sumieniem. Rewelacja :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marmolada raczej nie, ale różana może nie byłaby taka zła. W sumie mięso z kurczaka jest dość delikatne i można by zaryzykować. :P

    OdpowiedzUsuń
  18. wierzyć się nie chce, ale jeszcze nigdy nie jadłam tch kotletów ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojjjj, bez sosu uwielbiam, a z sosem to musi być niebo w gębie:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają niesamowicie.... :-) już mi ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  21. może być dodatek skrobiowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn chodzi o to czy można podać z ziemniakami, frytkami itp? możesz, z czym tylko lubisz :)

      Usuń

Gdy zostawiasz komentarz jako Anonimowy podpisz się proszę swoim nickiem lub imieniem :) Miło mi będzie Cię poznać.
Coś się nie udało? Napisz koniecznie, postaram się pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie warto się zniechęcać :)
Moderuję komentarze ze względu na masowo pojawiające się wpisy osób, których nick linkuje do stron reklamujących różne usługi i komercyjnych. Mój blog to nie darmowa agencja reklamowa, to nie wysypisko śmieci. Komentarze takie nie ujrzą światła dziennego.
Dziękuję i pozdrawiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...